Dietka Jitka

Klinická nutriční péče – Klinická antropologie – Laktační poradenství – Vzdělávání

Nenašli jste na webu odpověď na Vaše otázky? Zeptejte se v online poradně.

7 + 8 =

Přihlašte se k odběru newsletteru

5 + 5 =

Zajímá Vás výživa, ale sledovat průběžně všechny weby a novinky je dost náročné.

Můžete si to ale usnadnit. Přihlašte se k odběru newsletteru a jednou měsíčně Vám do mailu přijde výběr nejzajímavějších článků a výživných událostí, kterým jsem se věnovala.

Vaše osobní údaje (e-mail a jméno) budu zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů s obsahem souvisejícím s mou profesí, tedy výživou, a v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko Odhlásit se na konci každého zaslaného newsletteru.
Chcete vědět víc? Přečtěte si mé Zásady zpracování osobních údajů.

Nejnovější příspěvky

Správné množství

Správné množství

Jí dost? Nejí málo? Dneska snědla jenom lžičku oběda a dvě lžičky večeře? Nebo jí až moc? Co když bude tlustá? Taky Vám některá z myšlenek vrtá hlavou? Nebojte, s příkrmy začínáte a žádné správné množství, stejně jako přesné pořadí, neexistuje. Jde o lžičky V prvních...

číst více
Vařit, nebo kupovat?

Vařit, nebo kupovat?

Nabídka speciálních potravin pro děti je opravdu veliká, a to už od prvních lžiček. Co je ale lepší? Vařit doma, nebo kupovat? Je to jen reklamní tah, nebo na vhodnosti a bezpečnosti skleniček něco je? Pro Ani jsem od začátku vařila. Skleničkové jídlo jsem koupila jen...

číst více
Skupiny potravin

Skupiny potravin

Čím začít úplně od začátku je jasné - bude to zelenina. Děti, které začínají zeleninou, mají později prý pestřejší jídelníček než děti, které začínají ovocem. Jde o to, že tepelně upravená zelenině je pořád docela sladká, ale přitom nemá tolik využitelného cukru a...

číst více
Lžičky krok za krokem

Lžičky krok za krokem

I když nemůžete udělat chybu s pořadím konkrétních potravin, je dobré dodržovat ještě další pravidla zavádění, než jen pořadí potravinových skupin. A to je načasování prvních lžiček. Správná chvíle pro první pokus je taková, kdy dítě není ani moc unavené, ani hladové,...

číst více
Ten správný okamžik

Ten správný okamžik

Můj vedoucí bakalářské práce byl původní profesí pediatr. A já v té době pracovala také v oblasti pediatrie, takže mi občas vyprávěl i o jeho dávné praxi. A také se zmínil, že se ještě sám jako student ptal jeho maminky, jak poznala, že ho má začít přikrmovat, když...

číst více
Výživné kurzy

Výživné kurzy

Od nového roku (2023) jsem se připojila mezi tým přednášejících nově vzniklého Nutričního Institutu. Jeho široká nabídka seminářů, webinářů i akreditovaných kurzů je určená nejen pro odborníky ve výživě, ale i pro širokou veřejnost, kterou výživa a životní styl...

číst více

Autorka

Mgr. Jitka Tomešová, DiS.

„Učím lidi jíst“

K nutriční péči jsem se dostala spíše náhodou. Když jsem v posledním ročníku na gymnáziu hledala, co by se ještě dalo studovat kromě geografie, záchranářství a fyzioterapie, našla jsem v nabídkách vyšších zdravotnických škol také obor dietní sestra. Tenkrát mě to hodně pobavilo. Dietní sestra? To taky existuje? Ale nakonec jsem tam shodou okolností skončila, vystudovala a oboru se od roku 2005 plně věnuji. Navíc moje první slovo bylo „ham“, takže už od dětství mohlo být jasné, že se můj život bude kolem jídla točit dál.

Ještě při škole jsem dostala možnost pracovat na infolince zaměřené na zdravou výživu a prevenci nemocí srdce a cév u dospělých a později dětí. Měla jsem možnost nejen pomáhat rodičům s výživou jejich děti po telefonu, online a v poradně, ale pravidelně jsem se také přednášela pro lékaře a zdravotní sestřičky či nebo s ostatními realizovala projekty pro školy.

Po několika letech jsem vyměnila soukromé pracoviště za Thomayerovu nemocnici, kde jsem se jako nutriční terapeutka věnovala především pacientům na interním a ARO, ale i jiných lůžkových odděleních. Věnovala jsem se i pacientům v ambulanci se zaměřením na antropometrii a auxologii (hodnocení dětského růstu), na úpravy tělesné hmotnosti a realimentace po nejrůznějších onemocněních (např. žaludku, žlučníku, slinivky, nádorová onemocnění aj.).

Od roku 2018 mě můžete potkat opět v soukromé nutriční poradně FitBee, kde jsem navázala na ambulantní péči z nemocnice a se věnuji se především veškeré diagnostice, léčebné výživě dětí a dospělých (onemocnění trávicího traktu, potravinové alergie a intolerance aj.) a úpravám tělesné hmotnosti ve směru plus i minus.

I přesto, že už jsem zpět v soukromé sféře ve FitBee a věnuji se opět individuálnímu nutričním poradenství a diagnostice, zůstala pro mě výživa v interní a intenzivní medicíně tou nejpřínosnější a nejkrásnější oblastí nutriční péče.

Zároveň již několik let přednáším na Přírodovědecké a 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, na českých i zahraničních konferencích a průběžně si zvyšuji odbornou kvalifikaci specializačním studiem a certifikovanými kurzy (bazální stimulace, laktační poradenství, Metabolic Balance aj.).

Nejsem prodejcem doplňků stravy nebo speciální potravin, ani s žádným výrobcem přímo nespolupracuji.

Používám

Podporuji

Kontaktujte mě

13 + 7 =