Teď jste si přečetly, co všechno pro dítěte (ne)můžete použít. Hlavně první měsíce, kdy dítko jí jen zeleninu a maso, později ovoce, můžou působit chaoticky. Někteří odborníci se snaží ukázat, že vaření pro dítě a především zavádění nemléčných příkrmů jsou vysoká věda a bez jejich rad, průvodců a návodů to nemáte šanci zvládnout. A mnoho maminek má takový dojem i bez nich. Ale nebojte, na uvaření mrkve a hovězího masa v kojenecké vodě opravdu nic vědeckého není.

Skvěle si můžete vše usnadnit společným vařením a stolováním. Tím zabijete hned několik much najednou:

  • používáte stejné základní suroviny a společně je připravujete, čistíte, loupete, krájíte… cokoli, co zrovna potřebujete;
  • můžete je společně i vařit. Vaření bez soli a v kojenecké vodě dospělého nijak neohrozí,  naopak. Ušetříte nádobí, plotny i ruce, pokud vaříte pokrm, který potřebujete míchat;
  • jídla na talířku dítěte i na tom Vašem vypadají velmi podobně. Dítě si bude připadat na stejné úrovni, jako vidí Vás. Navíc, když Vám sáhne do talíře a ochutná Vaše jídlo, nevyděsí Vás to tolik, jak kdybyste měla chilli con carne, zatímco pro něj jste připravila krupičnou kaši s jablíčkovým pyré;
  • děti uctívají své rodiče jako nejvyšší bytosti. Co mají rodiče, je prostě to nej! Nejlepší, nejzajímavější, nejsprávnější, nejlákavější… domyslete si další. Toho můžete využít právě i při jídle. Když máte společné jídlo, není problém, že sní skoro všechno z Vašeho talíře, zatímco do své mističky ani nehráblo.

V  čem je tedy rozdíl?

Jasně, pokud je děťátko zatím jen na mrkvičce a jdete cestou řídkých kašiček, bude jídlo rozhodně na první pohled jiné. Ale to je jen první asi tři, čtyři týdny. Potom už může být nabídka zeleniny docela pestrá, navíc máte zvládnuté už i maso, ryby a vejce. To už k pestrému vaření vyloženě vybízí.

Jídlo můžete společně připravovat až po okamžik ochucování pro sebe a mechanické úpravy pro dítě. Odeberete pro něj těch jeho pár lžiček, doředíte kojeneckou vodou, ve které jste pokrm vařily, a rozmixujete nebo rozmačkáte vidličkou. Pro sebe potom dochutíte, jak Vám vyhovuje. Pokud ani pro sebe sůl nepoužijete, určitě si neublížíte. Naopak, soli konzumujeme průměrně stále tak 2,5-3x víc, než je pro naše zdraví přijatelné. Zkuste spolu s učením zdravých stravovacích návyků u dětí přejít třeba na tenhle jeden – snížení používání soli – i u sebe.