Jaké frčely hubnoucí hity a čemu jsme podlehly? A jak se změnil za dvacet let pohled na hubnutí? Koktejlová, nízkotučná, tukožroutská polévka nebo některá další?

Odpovídala jsem na otázku paní redaktorky z časopisu Blesk pro ženy.

„Pohled na hubnutí se změnil velmi zásadně. Dnes už víme, že nadměrná tělesná hmotnost není jen kosmetický problém, ale především zásadní problém zdravotní, zkracující život i o 20 let.

A změnil se přístup i k hubnutí samotnému. Základem je sice stále takzvaný kalorický deficit, tedy zjednodušeně sníme méně energie, než za den vydáme, složení stravy je ale v současné vlastně opačné, než bylo před 20 či 30 lety. V té době totiž světu vládl všeobecný nízkotučný trend.

Nízkotučné diety však neměly očekávaný přínos ani na hubnutí, ani na diabetes, ani na nemoci srdce a cév a do popředí se dostaly naopak tuky a populární low carb nebo vyloženě ketopřístupy, tedy minimum sacharidů, přiměřeně nebo více bílkovin a velké množství tuků. Jejich efekt v začátku hubnutí je nepřehlédnutelný, ale pravda je opět někde uprostřed, zcela individuální a není vhodné hledat zázraky, které trvale zhubnou za vás.

Z dlouhodobého hlediska jsou totiž keto diety nepříliš vhodné, protože často obsahují málo látek ochranných (z ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků) a nadbytek látek nevhodných (nasycené mastné kyseliny, přepálené tuky). Jestli tedy mohu za sebe do poručit, pak vyhledat nutričního terapeuta nebo specialistu.“

Celý článek v PDF