Přiznám se hned v začátku, můj největší poporodní děs po syndromu náhlého úmrtí kojence byla kojenecká kolika. Takže jsem od samého začátku, kdy už jsme mohly s Aninkou být spolu, začala provádět všechna možná preventivní opatření. Aninku bříško i párkrát potrápilo, ale naštěstí to byl zlomek toho, co by se mohlo dít a co se jiným maminkám s jejich uzlíčky děje. Nejčastěji se s prdíky potýkají chlapečci kolem 4. měsíce. 

Prdíky 

Kojenecká kolika, nebo také prdíky, jsou prostě vzduch v bříšku miminka. Nemá tam ale co dělat a tak miminko otravuje, bolí ho bříško, pláče, různě se kroutí a snaží se vzduchu v bříšku zbavit. Vzduch do bříška se miminku dostane nejčastěji při špatném kojení. To poznáte třeba tak, že si miminko pomlaskává. Je to sice roztomilé, ale není to správné. Stejné to může být při pití z lahvičky nebo při urputném cucání dudlíku, při kterém miminko zároveň nějaký ten vzduch spolkne. 

Z toho vyplývá i první pomoc – zjistit, jestli miminko pije správně. Ověřte si správné přisátí v článku o správném kojení, nebo požádejte o pomoc laktační poradkyni. Pokud miminku dáváte lahvičku, volte dudlík, který průchodu a polykání vzduchu zabraňuje. Výrobci je označují air něco (každý výrobce pochopitelně trochu jinak). 

Protože se Aninka rodila císařským řezem a neměla tedy osídlené střevo správnými bakteriemi, hned po příjezdu domů jsem jí začala kapat speciální probiotické kapičky pro miminka s bakterií Lactobacilus reuteri. Zeptejte se v lékárně, poradí Vám ty pravé. 

Dalším krokem, který nás obě moc bavil (a který jsem doporučovala i dospělým pacientům se zácpou v nemocnici), byly antikolické masáže a cvičení. Není to žádná věda, dají se provádět při každém přebalování a miminko se při nich i trochu unaví a může lépe spinkat. Protože je toho docela hodně, bude jim věnovaný příští článek.

Škytavka

Miminka obvykle škytají, některá více, některá méně. Pokud je to ale škytání několik minut v kuse, třeba po jídle, nebo naopak při hladu, pravidelně se opakuje, každý den, několik dní v týdnu, může se jednat o reflux (ale pozor – také nemusí!). 

Ulevit miminku můžete opět tím, že zabráníte polykání vzduchu při kojení, pití z lahvičky nebo při cumlání dudlíku. Pomoci může také polknutí, takže mu dejte třeba ještě trochu napít nebo cucnout. Anince pomáhalo, když se soustředila na nějakou malou hračku. 

Ublinkávání

Ano, miminka i ublinkávají a nemusí to vůbec znamenat žádný problém. Může se ale také jednat o další známku refluxu. Na ublinkávání je ale nebezpečná především možnost, že miminko ublinkne a mléčko z pusinky potom nespolkne, ale vdechne. A to je pro něj životně nebezpečné! 

Nechce miminko po jídle důkladně a v klidu odříhnout. Po kojení nebo lahvičce ho buď dostatečně dlouho držte v náručí se zvýšenou hlavičkou, vleže ho polohujte na boku, přednostně na levém. Tak mléčko lépe drží v žaludku a neskočí do pusinky.   

Kdy ještě nepanikařit

  • Miminko může zvracet i v souvislosti s růstem zoubků
  • Při jednorázovém zvracení mu třeba nesedlo jídlo, přejedlo se, nebo bylo uložené do postýlky příliš brzy po jídle
  • Čerstvá miminka jsou jako průtokový ohřívač. Nakojí se a může následovat stolička. Ale nemusí to být zaručeně průjem provázející nějakou nemoc
  • Po prvních lžičkách se může vyprázdnit velmi rychle, ale nemusí to být rovnou průjem spojený s nemocí.

Pozor!

Pokud miminko zvrací vícekrát, než jen trochu jednou, nebo má opakovaně průjem,
obraťte se na lékaře a nehledejte informace na internetu!