Bylo v dnešním AHA!, ale je třeba brát hooodně s rezervou a odlehčením :o)

Jaké jsou nejchutnější a jaké raději nekupovat

PRAHA – K létu neodmyslitelně patří pečení buřtů a grilování masa, zeleniny nebo nyní módně ovoce. Samozřejmostí je používání nejrůznějších kečupů, hořčic, dresinků a grilovacích omáček. V obchodech za ně utratíme ročně více než 100 milionů korun. Deník Aha! proto 15 těchto výrobků nakoupil a nechal otestovat šéfkuchařem Hynkem Šírem a nutriční terapeutkou Jitkou Ruskovou. A výsledky? Koupit lze i takové »ňamky«, které patří spíše do odpadkového koše, než na grilovačku…

Vítěz testu Aha! 1 Exotická omáčka Heinz Cena: 39,90 Kč 3 Názor Hynka: Cítím z ní krásně curry, jsou v ní kousky ananasu a zeleniny. Má příjemnou ananasovou chuť. Je výtečná. K čemu se hodí: Ideální k drůbeži. Hodnocení Jitky: 3

2 Barbecue omáčka Hellmann‘s Cena: 36,90 Kč Názor Hynka: Krásně cítím kouřové aroma, chuťově je hodně podařená. Mohla by být sladší, ale v žádném případě nezklame. K čemu se hodí: K hovězímu steaku. Hodnocení Jitky: 1

3 Francouzská omáčka Boneco Cena: 23,90 Kč Názor Hynka: Velmi zajímavá majonézo-hořčičná omáčka, je velice jemná. Patří mezi nejlepší. K čemu se hodí: K vepřovému masu a klobáskám. Hodnocení Jitky: 2

4 Olivová majonéza Boneco Cena: 44,90 Kč Názor Hynka: Je hustší. Jsou z ní krásně cítit olivy, chuťově by mohly být ale výraznější. Splňuje to, co uvádí na etiketě. K čemu se hodí: K rybám, do zeleninového salátu. Hodnocení Jitky: 2

5 Pepřová omáčka Heinz Cena: 39,90 Kč Názor Hynka: Jemný majonézový základ, chuťově velmi zajímavá. Opravdu krásně pepřová, ostřejší. K čemu se hodí: Ne k masu, ale do zeleninového salátu. Případně ke grilované cibuli a zelenině. Hodnocení Jitky: 3

6 Curry omáčka Cena: 37,90 Kč Názor Hynka: Krásně voní po curry. Naředil bych ji silným vývarem a podával jako teplou omáčku. K čemu se hodí: K drůbežímu a rybám. Hodnocení Jitky: 1

7 Tomatová pikantní Hellmann‘s Cena: 39,90 Kč Názor Hynka: Cítím z ní rajčata, jsou v ní kousky bylinek. Jde o mnohem lepší volbu než testovaný kečup, ale deklarovaná pikantnost není téměř výrazná. K čemu se hodí: K červeným masům. Hodnocení Jitky: 3

8 Tatarská omáčka light Hellmann‘s Cena: 24,90 Kč Názor Hynka: Je kyselejší a chuťově je v ní něco navíc. Cítím z ní žampiony. Je skvělé, že je bezlepková. K čemu se hodí: Ke kuřecímu masu, grilovanému sýru a zelenině. Hodnocení Jitky: 2

9 Steak omáčka se zeleným pepřem Vitana ana Cena: 34,90 Kč Názor Hynka: Jedna z nejostřejších omáček s rajčatovým základem, chuťově je zajímavá. Pokud se hodně naředí olivovým olejem, lze použít k marinování. K čemu se hodí: K pečeným kuřecím křídlům. Hodnocení Jitky: 2

10 Grilovací hořčice Boneco Cena: 32,90 Kč Názor Hynka: Krásně v ní křupou celá hořčičná semínka. Na grilovací hořčici by mohla být o něco pikantnější. K čemu se hodí: K vepřové krkovici, – steaku a grilovaným klobáskám. – Hodnocení Jitky: 1

11 Bylinková omáčka Hellmann‘s Cena: 39,90 Kč Názor Hynka: Výrazná česneková vůně a bohužel cítím ještě něco navíc… Klasická tatarka bude lepší volbou. K čemu se hodí: Ke grilované ze zelenině. Hodnocení Jitky: 3

12 Mexická omáčka Spak Cena: 42,90 Kč Názor Hynka: Je úplně mimo název, u mexické bych si představoval výraznější chuť. Je zbytečně hustá a přeslazená. K čemu se hodí: Nedokážu si představit, k čemu bych ji doporučil. Hodnocení Jitky: 1

13 Kečup Heinz Cena: 39,90 Kč Názor Hynka: Rajčata cítím jen sporadicky, ta je hodně zahuštěný a chuťově hodně trpký. Kečup by měl být sladší. K čemu se hodí: Zrovna tuto značku bych osobně nevolil. Jinak k sekaným karbanátkům v kombinaci s rozpečeným sýrem, hamburgerům. Hodnocení Jitky: 1

Steak omáčka 14 švestková Vitana Cena: 34,90 Kč Názor Hynka: Švestky necítím, je kyselá, hodně pepřová. Chutná po zkaramelizovaných rajčatech. Tato omáčka se vůbec nepovedla. K čemu se hodí: K masu ani zelenině bych si ji nedal. Hodnocení Jitky: 2

Propadák testu Aha! 15 Coctail sauce Heinz Cena: 39,90 Kč Názor Hynka: Je to smíchaný kečup s majonézou, pokud si ji uděláte doma a přikápnete trochu bílého vína, budete mít lepší. Tohle je dle mého propadák. K čemu se hodí: Nedoporučuji kupovat. Hodnocení Jitky: 3

Jak se hodnotilo? * Hynek Šír, šéfkuchař restaurace 7 TACOS Steak & Grill z pražského Plaza Alta Hotelu Omáčky hodnotil podle chuti a následně je seřadil do žebříčku od nejlepší do nejhorší. * Jitka Rusková, nutriční terapeutka Poradenského centra Výživa dětí Zhodnotila omáčky podle složení a dostupnosti informací, které byly nebo nebyly na obale uvedeny, a známkovala je jako ve škole od 1 do 5. Nejhorší její známka byla 3-.

Názor Jitky Ruskové * Podle složení výrobků musím konstatovat, že co do kvality a zvolených surovin se jedná o výrobky poměrně vhodné, neobsahující žádné zbytečné složky. * Za výhodu považuji, pokud je na výrobku kromě složení také upozornění na případné alergeny, energetické a nutriční hodnoty a značení GDA (uvádí množství energie a živin v jedné porci a jejich procentuální zastoupení z doporučených dávek pro dospělého). Z tohoto pohledu je na tom nejlépe Barbecue omáčka Hellmann’s.

Rady šéfkuchaře * Když si koupíte omáčku nebo kečup, která z typické lahve s úzkým hrdlem nechce, doporučuji do ní kápnou trochu olivového oleje a třepáním promíchat. Olej ji naředí. Zároveň patří mezi nejlepší konzervanty. * Curry omáčku doporučuje výrobce i k marinování masa. Když dáte takto marinovaný steak na gril, tak uprostřed bude syrový a na vrchu spálený – omáčka obsahuje cukry a další látky, které se rády připékají. Spíše bych doporučil jen ke konci dopékání maso potřít. Nespálí se a bude mít hezkou kůrčičku. Na marinování jsou vhodnější směsi olejů, bylinek a koření. * Všechny omáčky i hořčice před použitím protřepejte. Skladováním se na nich může vytvořit výpotek – každý ho známe např. z hořčice.

Udělejte si vlastní… Recepty šéfkuchaře Hynka Šíra Domácí kečup Vyzrálá rajčata vhoďte do vroucí vody a hned vytáhněte a ochlaďte ve studené vodě. Poté je oloupejte a rozvařte. Ochuťte je pouze trochou cukru a pokud je hmota řídká, zahustěte trochou solamylu rozpuštěného ve vodě, který netvoří hrudky. Následně jen propasírujte přes jemné síto. Rajčata mají specifickou chuť, když přidáte koření, zanikne. Máte-li raději výraznější chuť, můžete přidat oregano, bazalku, chili. Solit nemusíte – maso na grilu bývá marinované a chutě zbytečně přebijete. Cumberland omáčka – za studena Je výborná ke grilovanému ovoci se sýrem, zvěřině a červeným masům. Suroviny na 2 porce: 80 g rybízového džemu, 50 g brusinkového kompotu, 20 g červeného vína, 10 g dijonské hořčice, 5 g kečupu, 6 g citronové šťávy, 5 g pomerančové šťávy, 1 g sušeného mletého zázvoru, půl lžičky worcesteru Postup: Suroviny dobře promíchejte a nakonec přidejte najemno nakrájený kousek citronové kůry, kterou jste podusili v malém množství vody. Barbecue omáčka Omáčka k pravému steaku, ale i třeba grilované krkovičce. Suroviny: 500 g vyzrálých rajčat, 2 nadrobno nasekané cibule, 4 stroužky rozmačkaného česneku, 120 ml červeného vinného octa, 120 ml vody, 4 lžičky cukru, 1 lžičky zázvoru, 1 lžička koriandru, 1 lžičky mletého hřebíčku, 1 lžičky mletého pepře, 4 lžičky worcesteru, lžičku soli Postup: Rajčata vhoďte do vroucí vody a hned vytáhněte a ochlaďte ve studené vodě. Poté je oloupejte, rozčtvrťte, a dejte do hrnce. Kromě worcesteru přidejte všechny ingredience. Za občasného míchání vařte hodinu. Ke konci přilijte worcester a rozmixujte. V dobře uzavřené sklenici vydrží v lednici až jeden měsíc.

Víte, že… * Češi jsou podle průzkumů doslova milovníci pečených mas, klobásek a buřtů? * Pravidelně griluje téměř 40 % z nás? * Špekáčky u táboráku opéká dokonce 60 % lidí v Česku?

Co vybrat pro děti? * „Vybírejte co nejjednodušší výrobky a ne příliš pikantní. Z těchto bych navrhla např. kečup, grilovací hořčici, bylinkovou omáčku,“ radí Jitka Rusková. * Důležité je také hlídat množství omáčky, kterou dítěti na talíř přidáte. „Jedna porce pro dospělého je obvykle jedna polévková lžíce,“ upozorňuje Rusková.
Jaké jsou nejchutnější a jaké raději nekupovat

PRAHA – K létu neodmyslitelně patří pečení buřtů a grilování masa, zeleniny nebo nyní módně ovoce. Samozřejmostí je používání nejrůznějších kečupů, hořčic, dresinků a grilovacích omáček. V obchodech za ně utratíme ročně více než 100 milionů korun. Deník Aha! proto 15 těchto výrobků nakoupil a nechal otestovat šéfkuchařem Hynkem Šírem a nutriční terapeutkou Jitkou Ruskovou. A výsledky? Koupit lze i takové »ňamky«, které patří spíše do odpadkového koše, než na grilovačku…

Vítěz testu Aha! 1 Exotická omáčka Heinz Cena: 39,90 Kč 3 Názor Hynka: Cítím z ní krásně curry, jsou v ní kousky ananasu a zeleniny. Má příjemnou ananasovou chuť. Je výtečná. K čemu se hodí: Ideální k drůbeži. Hodnocení Jitky: 3

2 Barbecue omáčka Hellmann‘s Cena: 36,90 Kč Názor Hynka: Krásně cítím kouřové aroma, chuťově je hodně podařená. Mohla by být sladší, ale v žádném případě nezklame. K čemu se hodí: K hovězímu steaku. Hodnocení Jitky: 1

3 Francouzská omáčka Boneco Cena: 23,90 Kč Názor Hynka: Velmi zajímavá majonézo-hořčičná omáčka, je velice jemná. Patří mezi nejlepší. K čemu se hodí: K vepřovému masu a klobáskám. Hodnocení Jitky: 2

4 Olivová majonéza Boneco Cena: 44,90 Kč Názor Hynka: Je hustší. Jsou z ní krásně cítit olivy, chuťově by mohly být ale výraznější. Splňuje to, co uvádí na etiketě. K čemu se hodí: K rybám, do zeleninového salátu. Hodnocení Jitky: 2

5 Pepřová omáčka Heinz Cena: 39,90 Kč Názor Hynka: Jemný majonézový základ, chuťově velmi zajímavá. Opravdu krásně pepřová, ostřejší. K čemu se hodí: Ne k masu, ale do zeleninového salátu. Případně ke grilované cibuli a zelenině. Hodnocení Jitky: 3

6 Curry omáčka Cena: 37,90 Kč Názor Hynka: Krásně voní po curry. Naředil bych ji silným vývarem a podával jako teplou omáčku. K čemu se hodí: K drůbežímu a rybám. Hodnocení Jitky: 1

7 Tomatová pikantní Hellmann‘s Cena: 39,90 Kč Názor Hynka: Cítím z ní rajčata, jsou v ní kousky bylinek. Jde o mnohem lepší volbu než testovaný kečup, ale deklarovaná pikantnost není téměř výrazná. K čemu se hodí: K červeným masům. Hodnocení Jitky: 3

8 Tatarská omáčka light Hellmann‘s Cena: 24,90 Kč Názor Hynka: Je kyselejší a chuťově je v ní něco navíc. Cítím z ní žampiony. Je skvělé, že je bezlepková. K čemu se hodí: Ke kuřecímu masu, grilovanému sýru a zelenině. Hodnocení Jitky: 2

9 Steak omáčka se zeleným pepřem Vitana ana Cena: 34,90 Kč Názor Hynka: Jedna z nejostřejších omáček s rajčatovým základem, chuťově je zajímavá. Pokud se hodně naředí olivovým olejem, lze použít k marinování. K čemu se hodí: K pečeným kuřecím křídlům. Hodnocení Jitky: 2

10 Grilovací hořčice Boneco Cena: 32,90 Kč Názor Hynka: Krásně v ní křupou celá hořčičná semínka. Na grilovací hořčici by mohla být o něco pikantnější. K čemu se hodí: K vepřové krkovici, – steaku a grilovaným klobáskám. – Hodnocení Jitky: 1

11 Bylinková omáčka Hellmann‘s Cena: 39,90 Kč Názor Hynka: Výrazná česneková vůně a bohužel cítím ještě něco navíc… Klasická tatarka bude lepší volbou. K čemu se hodí: Ke grilované ze zelenině. Hodnocení Jitky: 3

12 Mexická omáčka Spak Cena: 42,90 Kč Názor Hynka: Je úplně mimo název, u mexické bych si představoval výraznější chuť. Je zbytečně hustá a přeslazená. K čemu se hodí: Nedokážu si představit, k čemu bych ji doporučil. Hodnocení Jitky: 1

13 Kečup Heinz Cena: 39,90 Kč Názor Hynka: Rajčata cítím jen sporadicky, ta je hodně zahuštěný a chuťově hodně trpký. Kečup by měl být sladší. K čemu se hodí: Zrovna tuto značku bych osobně nevolil. Jinak k sekaným karbanátkům v kombinaci s rozpečeným sýrem, hamburgerům. Hodnocení Jitky: 1

Steak omáčka 14 švestková Vitana Cena: 34,90 Kč Názor Hynka: Švestky necítím, je kyselá, hodně pepřová. Chutná po zkaramelizovaných rajčatech. Tato omáčka se vůbec nepovedla. K čemu se hodí: K masu ani zelenině bych si ji nedal. Hodnocení Jitky: 2

Propadák testu Aha! 15 Coctail sauce Heinz Cena: 39,90 Kč Názor Hynka: Je to smíchaný kečup s majonézou, pokud si ji uděláte doma a přikápnete trochu bílého vína, budete mít lepší. Tohle je dle mého propadák. K čemu se hodí: Nedoporučuji kupovat. Hodnocení Jitky: 3

Jak se hodnotilo? * Hynek Šír, šéfkuchař restaurace 7 TACOS Steak & Grill z pražského Plaza Alta Hotelu Omáčky hodnotil podle chuti a následně je seřadil do žebříčku od nejlepší do nejhorší. * Jitka Rusková, nutriční terapeutka Poradenského centra Výživa dětí Zhodnotila omáčky podle složení a dostupnosti informací, které byly nebo nebyly na obale uvedeny, a známkovala je jako ve škole od 1 do 5. Nejhorší její známka byla 3-.

Názor Jitky Ruskové * Podle složení výrobků musím konstatovat, že co do kvality a zvolených surovin se jedná o výrobky poměrně vhodné, neobsahující žádné zbytečné složky. * Za výhodu považuji, pokud je na výrobku kromě složení také upozornění na případné alergeny, energetické a nutriční hodnoty a značení GDA (uvádí množství energie a živin v jedné porci a jejich procentuální zastoupení z doporučených dávek pro dospělého). Z tohoto pohledu je na tom nejlépe Barbecue omáčka Hellmann’s.

Rady šéfkuchaře * Když si koupíte omáčku nebo kečup, která z typické lahve s úzkým hrdlem nechce, doporučuji do ní kápnou trochu olivového oleje a třepáním promíchat. Olej ji naředí. Zároveň patří mezi nejlepší konzervanty. * Curry omáčku doporučuje výrobce i k marinování masa. Když dáte takto marinovaný steak na gril, tak uprostřed bude syrový a na vrchu spálený – omáčka obsahuje cukry a další látky, které se rády připékají. Spíše bych doporučil jen ke konci dopékání maso potřít. Nespálí se a bude mít hezkou kůrčičku. Na marinování jsou vhodnější směsi olejů, bylinek a koření. * Všechny omáčky i hořčice před použitím protřepejte. Skladováním se na nich může vytvořit výpotek – každý ho známe např. z hořčice.

Udělejte si vlastní… Recepty šéfkuchaře Hynka Šíra Domácí kečup Vyzrálá rajčata vhoďte do vroucí vody a hned vytáhněte a ochlaďte ve studené vodě. Poté je oloupejte a rozvařte. Ochuťte je pouze trochou cukru a pokud je hmota řídká, zahustěte trochou solamylu rozpuštěného ve vodě, který netvoří hrudky. Následně jen propasírujte přes jemné síto. Rajčata mají specifickou chuť, když přidáte koření, zanikne. Máte-li raději výraznější chuť, můžete přidat oregano, bazalku, chili. Solit nemusíte – maso na grilu bývá marinované a chutě zbytečně přebijete. Cumberland omáčka – za studena Je výborná ke grilovanému ovoci se sýrem, zvěřině a červeným masům. Suroviny na 2 porce: 80 g rybízového džemu, 50 g brusinkového kompotu, 20 g červeného vína, 10 g dijonské hořčice, 5 g kečupu, 6 g citronové šťávy, 5 g pomerančové šťávy, 1 g sušeného mletého zázvoru, půl lžičky worcesteru Postup: Suroviny dobře promíchejte a nakonec přidejte najemno nakrájený kousek citronové kůry, kterou jste podusili v malém množství vody. Barbecue omáčka Omáčka k pravému steaku, ale i třeba grilované krkovičce. Suroviny: 500 g vyzrálých rajčat, 2 nadrobno nasekané cibule, 4 stroužky rozmačkaného česneku, 120 ml červeného vinného octa, 120 ml vody, 4 lžičky cukru, 1 lžičky zázvoru, 1 lžička koriandru, 1 lžičky mletého hřebíčku, 1 lžičky mletého pepře, 4 lžičky worcesteru, lžičku soli Postup: Rajčata vhoďte do vroucí vody a hned vytáhněte a ochlaďte ve studené vodě. Poté je oloupejte, rozčtvrťte, a dejte do hrnce. Kromě worcesteru přidejte všechny ingredience. Za občasného míchání vařte hodinu. Ke konci přilijte worcester a rozmixujte. V dobře uzavřené sklenici vydrží v lednici až jeden měsíc.

Víte, že… * Češi jsou podle průzkumů doslova milovníci pečených mas, klobásek a buřtů? * Pravidelně griluje téměř 40 % z nás? * Špekáčky u táboráku opéká dokonce 60 % lidí v Česku?

Co vybrat pro děti? * „Vybírejte co nejjednodušší výrobky a ne příliš pikantní. Z těchto bych navrhla např. kečup, grilovací hořčici, bylinkovou omáčku,“ radí Jitka Rusková. * Důležité je také hlídat množství omáčky, kterou dítěti na talíř přidáte. „Jedna porce pro dospělého je obvykle jedna polévková lžíce,“ upozorňuje Rusková.