Nejvíc mě na celém kurzu mrzelo, že jsem se dozvídala takové informace, které bych očekávala, že budu znát už ze školy. A pro nás, nemocniční, by bylo fajn, kdyby podobné informace měli v hlavně také lékaři, abychom od nich mohli mít nějakou podporu v našem konání. Takže posílám několik postřehů a informací o malnutrici a péči o PEG (akorát teď zjišťuju, že se v těch svých poznámkách tak úplně nevyznám, takže pokud mám něco špatně, určitě mi napište 🙂 ).
- Malnutrice
- hypokalorická, adaptace na nízký příjem energie a živin: mentální anorexie, stenóza jícnu,
- hyperkalorická, hypermetabolizmus jako součást některých onemocnění: UPV, akutní pankreatitida, nádorová onemocnění
- příčiny kromě nízkého příjmu stravy: poruchy digesce, pasáže, metabolizmu, zvýšené ztráty a potřeba (UPV, drény, při tzv. stresovém hladovění může denně docházet ke ztrátě až 250 g)
- Pobyt člověka v nemocnici je asi 1000x rizikovější, že ho ohrozí na životě, než povolání pilota zámořských letů
- Pokud pacient ujde 3-4 patra schodů, svědčí to pro dobrý stav výživy a zřejmě nepotřebuje speciální nutriční péči
- Ztráta celkové hmotnosti o 1/3 nemusí představovat problém, nicméně pokud je ztráta 1/5 svalů, tak už to problém je
- Z počátku septického stavu mohou stačit cca 2/3 energie a živin celkem, ale aminokyselin je potřeba až 2-2,5 g/kg/den. Jinak při nadměrném živení v takovém stavu vzniká riziko inzulínové rezistence. Dál je ale potřeba energii průběžně navyšovat až do rekonvalescence.
- Podle průzkumů do nemocnice přichází cca 30 % pacientů ohrožených malnutricí nebo už v malnutrici. Pokud tedy 30-50 % pacientů nemá zavedenou doplňkovou nutriční péči, je něco špatně
- Při snížené hladině albuminu se hůře využívají některé léky a hrozí předávkování
- Potřeba dusíku
- ve stabilním stavu: 1 g/ 200 kcal
- ve kritickém stavu: 1 g/ 150 kcal
- 1 g dusíku = 6,25 g AK
- Indikace PEG: podávání EV déle než 4-6 týdnů, indikace geriatrické (bacha na etické kontraindikace, pokud už není například indikace ke KPR nebo podávání ATB, pak není ani k zavádění PEG), neurologické, chirurgie v oblasti krku a dutiny ústní, kriticky nemocní, onkologické (50 %), gastrointestinální (5 %), pediatrické (10 %), psychiatrické
- Kontraindikace PEG: = kontraindikace gastroskopie, ileus, náhlá příhoda břišní, metabolický rozvrat, nádor žaludku, peritonea, obezita nebo těžká malnutrice, resekce žaludku, porucha koagulace
- Komplikace PEG: infekce, flegmóna, peritonitida, sepse, mechanické (tradiční ucpávání 🙂 ), zalomení sondy, perforace. Těžkých komplikací je pod 2 procenta.
- Zavádění:
- „pull“ – klasicky, nejčastější, gastroskopií se zavaděčem, který jde zvnějšku po propíchnutí (viz obrázek)
- „push over wire“ – sonda se dovnitř „tlačí“ před zavaděčem ústy
- „push“ – zavedení kanyly přímo přes břišní stěnu (vhodné při ca horní části GIT, aby se zabránilo zanesení nádorových buněk fibroskopem do další části GIT)
- Odstranění: vytáhnout, odstřihnout, endoskopicky, po cca 12 hodin NPO, dále tekutá => kašovitá => postupně solidní strava; rána se zatáhne za cca 2 dny
- Podávání výživy:
- 10 ml/ kg
- při reziduích následující dávku snížit, pokud přetrvávají, tak další nepodávat
- 0. den: 50 ml fyziologického roztoku, podlepit nebo podložit (ne na trvalo), očišťovat ránu
- 1. den: počáteční dávka výživy (já většinou začínám 30-50 ml/ 6-7x denně podle konstituce pacienta a podle množství předchozí stravy, kterou do sebe zvládl dostat krátce před zavedením) + proplach
- 3. den: výživa + proplachy + pootáčet
- 7. den: výživa + proplachy + pootáčet + zanořovat a s pootáčením a zanořováním pokračovat denně 4-6 týdnů
- Pro 90 % pacientů je zavedení PEG jednoznačně přínos, stejně jako pro rodinu a ošetřující personál, kteří se nemusí x hodin věnovat přípravě speciální stravy a dalších x hodin se prát s pacientem, aby to do něj dostali