Jak je to s mákem? Četla jsem, že děti do dvou let mák jíst nemohou

Ano, máte pravdu. Mák je totiž silný alergen a v minulosti odborníci doporučovali podávání alergenů co nejvíce oddálit, až bude trávicí trakt dítěte dostatečně vyspělý, například až po druhém roce života. Tento přístup ale vedl spíše ke zhoršení a tak je teď doporučení v podstatě opačné. I alergeny, nejen mák, ale i ryby, lepek, vejce, kravské mléko apod., by měly být do jídelníčku dětí zařazené spolu s ostatními příkrmy do prvního roku věku, ideálně za současně pokračujícího kojení. To poskytuje dětskému organizmu ochranu, pomáhá budovat jeho imunitní systém a to potom s alergizujícími potravinami lépe pracuje. Ani máku se tedy nebojte, pokud máte jistotu, že ho Vaše dítko nevdechne, můžete ho po malých množstvích začít zkoušet podávat ještě před prvním rokem.

Synovi již podruhé vyšel při vyšetření tělesného složení nedostatek minerálů. Prosím, na co se máme ve stravě zaměřit, když má navíc celiakii? Moc děkuji za reakci

Prvním a nejdůležitějším opatřením je v jeho případě důkladně dodržovaná bezlepková dieta. Dále se zaměřte jednak na dostatek mléčných výrobků na snídani, svačiny a druhou večeři řešte tvarohovitými mléčnými výrobky (cottage, lučina, žervé, tvaroh, skyr). Dobře využitelným zdrojem vápníku jsou také rybičky v tomatě nebo oleji snězené i s kostmi. Pro správnou stavbu kostí je důležitý ještě třeba vitamín D, který najdete ideálně v doplňku stravy s rybími tuky a naopak nepřehánět to s fosfáty z hnědých limonád a tavených sýrů.

Četla jsem v článku o palačinkách, že by se měly smažit na másle nebo na sádle. Proč tedy najednou ne na oleji?

Tuky jsou velmi mystifikovanou potravinou, ale na smažení palačinek bych také doporučila olej, ideálně řepkový, který vysokou teplotu na pánvi velmi dobře snáší, nepřepaluje se a nevznikají v něm toxické látky. Naopak máslo jako takové vydrží jen teploty do 120 °C a pak už se přepaluje. Sádlo vydrží sice vydrží i 190 °C, ale stejně jako máslo obsahuje velké množství cholesterolu. Z něj po zahřátí vzniká tzv. oxycholesterol, který bohužel našemu zdraví škodí podobně jako samotný přepálený tuk. Řepkový olej na pánev to vyhrává – nepřepálí se, ani neobsahuje cholesterol.

Ahoj Jitu, kamarádka má roční dítko. Teď mi posílala aktuální fotku (posílám také), ale přijde mi hrozně obézní. Jak to vidíš Ty? Prý jí všechno a ještě k tomu ho kojí. Neměla by s tím už přestat? Není to kojení už navíc?

Luci, Moc Ti děkuji za zprávu i za poslanou fotku (* fotku z pochopitelných důvodů nepublikuji). Miminka je opravdu pěkný kousek, ale jak píšeš – je ještě kojené. Kojené děti opravdu bývají větší nejprve především do šířky, potom se na váze zastaví a vytáhnou se do délky. S kojením určitě doporučuji pokračovat, dokud je mamince i miminku pohodlné, klidně do roka a půl nebo do dvou let. Není v žádném případě na škodu 🙂